Защо получаваме толкова малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра

...
Защо получаваме толкова малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра
Коментари Харесай

Ангелов: Защо получаваме толкова малко ваксини? Не питайте здравния министър |

" Защо получаваме толкоз малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра на опазването на здравето “. Така отговори на публицисти здравният министър Костадин Ангелов на брифинг при визитата му в Кърджали. 

Той още веднъж акцентира, че не България, а Европейска комисия е контрактуван сътрудник на фармацевтичните компании: „ Ние сме поставяли въпроса на доста високо равнище, отговорът е, че имунизациите идват по метода, по който идват “. Министърът загатна, че някои европейски страни може да не са спазили условието да не водят независими договаряния:

„ Има ли договаряни количества ваксини отвън договорите, които има Европейска комисия с дадената страна – аз не мога да ви отговоря на този въпрос, само че този въпрос се слага от европейски медии, които и аз чета с интерес и си слагам този въпрос “.

Проф. Ангелов беше безапелационен, че са „ неистини “ изказванията, че и това е довело до бавните темпове на имунизационната акция у нас. От думите му стана ясно и че сме отхвърлили първичното систематизиране на дозите, защото за България те щели да са прекалено много – 36 млн., което щяло да доведе до „ 200 милиона “ по-голям разход:

„ Ще бъде ли това занемареност от моя страна – да “. Затова и България е поръчала 18 млн. дози – с концепцията всеки от тези 65-70% от активното население, които би трябвало да се имунизират, да има избор сред три вида ваксини – иРНК, векторна и антигенна ", сподели Ангелов.  

Решението за АстраЗенека

Най-късно в четвъртък се чака решението на Европейската организация по медикаментите за сигурността на имунизацията на АстраЗенека и опасенията от странични резултати и връзка със смъртни случаи, в това число и у нас. При позитивно мнение за препарата, използването му у нас може да бъде възобновено още в четвъртък, обясни министър Ангелов и добави, че управлението на Изпълнителната организация по медикаментите е обсъждало тематиката с европейските си сътрудници през днешния ден.

Скрита заболеваемост в Кърджали

По думите на министъра в региона има скрита заболеваемост. „ Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост. Тоест, някои от пациентите не се изследват по разнообразни аргументи. МБАЛ Кърджали има 340 кревати, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях 94 са заети. Винаги 16 кревати държим за запас, като той се основава сега, в който останат по-малко от 10 свободни кревати. Интензивните кревати са 10, като три са заети. Има опция за 25 реанимационни кревати. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са имунизирани. За предходната година позитивните сътрудници са били 75, а за тази 16. Ясен е резултатът от имунизациите ”, разяснява Ангелов. По думите му обстановката в региона е постоянна и няма дефицит на лекарства.

Има ли напън върху лечебните заведения

„ На национално равнище нещата като цифри наподобяват близки до обстановката от октомври и ноември. Нещо, което виждаме по лечебните заведения – сътрудниците са спокойни, няма го този боязън от месеците октомври-ноември, доста по-подготвени и оборудвани сме “, съобщи здравният министър.

По думите му „ системата е спокойна “ и няма дефицит нито на лекари, нито на медикаменти или на екипи на незабавната помощ. Именно поради това и здравните власти ще не престават да държат на локалния метод – по-строги ограничения на местата с повече заболели.

„ В София за предишното денонощие има 420 повиквания, половината са за коронавирус. Утре ще направя събиране на всички шефове на лечебни заведения в София, в които се прави лекуване на COVID-19, с шефа на СРЗИ и кмета Йорданка Фандъкова, с цел да забележим какви са опциите на София ", изясни министър Ангелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР